Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2019 20:54 - Протеин - колко ни е нужен и какво трябва да знаем?
Автор: thebiowarriordiaries Категория: Спорт   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2019 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 Протеина – жизнената сила на фитнес индустрията.

Като се замислим наистина е така. Не съществува фитнес център, който да не предлага различни типове протеинови продукти, няма съвременна фитнес знаменитост, която яростно да не се кълне в качеството на предлаганите от тях продукти и да не говорим за магазините за хранителни добавки, които са навсякъде.

Не може да се отрече, че протеина е жизнено важен макронутриент, от който се нуждаем, но тук възниква въпроса от колко точно имаме нужда?

Преди да отговорим на този важен въпрос нека да направим крачка назад и да помислим за нещо друг, а именно защо се нуждаем от протеин?


image

Протеина е важен за човешкото тяло. Той е основния компонент използван от организма за възстановяване на мускулната тъкан след тежък тренировъчен комплекс.

По своята същност той се състои от вериги амино киселини, които са от ключово значение за организма т.е. той не може да функционира без тях. Именно поради тази причина е нужно те да бъдат набавяни от хранителни източници. Когато включим и изморителните силови тренировки е нужно и използването на хранителни добавки за получаване на допълнителното количество протеин.

След като разгледахме защо ни е нужен протеина нека да помислим над основното – колко е нужно да приемаме от него?

От години във фитнес средите се водят ожесточени дискусии за това какво е коректното съотношение за прием на протеин. За не спортисти и хора водещи стандартен начин на живот нуждата от протеин не би следвало да бъде голяма. Препоръчителната дневна доза варира от 0.8 до 1 гр. на килограм телесно тегло. Когато вземем в предвид нуждите на атлета да възстанови мускулната си тъкан в следствие на тренировка това съотношение се променя значително. Тук препоръчителния дневен прием варира от 1.5 до 4гр на килограм маса.

Важно е да се посочи, че съотношенията за трениращите същи варират. Препоръчителната дневна доза може да се измени в зависимост от фазата на трениране, в която се намира атлета. Нуждата от протеин във фазата на натрупване на маса е различна от тази във фазата на изчистване (позната още като фаза на дефиницията).

След като вече имаме представа за това колко протеин е нужно да приемем е важно да видим какъв е коректния метод на прием на белтъчини. От значение е да се знае, че организма ни не може да обработва големи количества протеин. За да може тялото да се справи с приема и обмена на протеин е нужно той да бъде приеман бавно и постепенно. За оптимален синтез на протеина е добре да се консумират малки порции храна съдържащи от 30 до 40 грама протеин. Тези порции трябва да се приемат в интервали от 2 до 3 часа. Казано по-просто е нужно да се храним на няколко часа като храната ни включва между 30 и 40 грама протеин.

Ключови източници на протеин са:

  •  Месо;
  •  Морски дарове;
  •  Яйца;
  •  Млечни продукти.  

 
image

А нужно ли е да се приемат хранителни добавки?

Когато начинаещия атлет си зададе този въпрос ще получи различни отговори. Все пак е важно на кого ще го зададе. Нека не забравяме колко е голяма и всеобхватна индустрията за производство на хранителни добавки и какви маркетингови техники използват за да ни предоставят успешно своите продукти.

Истината е че ако се спазва стандартен режим на трениране и задоволяваме калорийните си нужди отговорно нуждата от добавки значително намалява. Това естествено се съобразява с целите на атлета и фазата му на развитие. Използването на хранителни добавки създава един допълнителен източник на „захранване“ на организма, който действа в плюс на трениращия.

Изводи

Независимо от крайната ни цел протеина е ключов за организма ни. Няма значение  дали се опитваме да покачим мускулна маса или да отслабнем, той е неотменна част от нашата диета. Различните източници на информация дават често различни мнения по въпроса колко протеин ни е нужен, а и често тези съвети са доста противоречиви.

Редовния прием на протеин в съобразени количества успява да помогне в процеса на регенериране в увеличаване на мускулната маса. Разбира се приема на посочените грамажи не е препоръчително да бъдат превишавани – най-качествените резултати все пак изискват време и постоянство.


image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thebiowarriordiaries
Категория: Спорт
Прочетен: 30034
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930