Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2019 13:56 - Период на застой - 4 начина да го преодолеем
Автор: thebiowarriordiaries Категория: Спорт   
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Влагаме време, енергия и усилия в преследване на нашата визия. Това включва часове в залата, спазване на хранителен режим и предпазване от травми. Нашата цел действа като план за действията ни в залата, а постигнатите резултати действат като мотивация.

Неизбежен е за всички момента, в който тези резултати изчезват и настъпва дълъг период на застой. За амбицирания и целеустремен атлет това действа деморализиращо. Резултатите постигнати с болка и лишение изчезват, а усилията изглеждат безплодни.

Въпреки това преди да се откажем и да продължим напред е добре да осъзнаем, че тези етапи на забавяне на резултатите са нещо обичайно и всеки преминава през тях под една или друга форма. Те не бива да ни отказват, а точно обратното, да ни амбицират да влагаме повече и повече. Има доста подходи, които показват, че подобни периоди могат да бъдат превъзмогнати и да продължим по пътя към крайната ни цел.

1.                  Корекции в програмата

 

Всички ние сме в залата с различни цели. Всеки един атлет се приготвя за специфична цел, което означава, че се спазват различни принципи на трениране. Често когато стигнем то дадена стена се озоваваме в малък омагьосан кръг.

 

Бърз начин да се измъкнем от този цикъл на застоя е промяна в начина на тренирането. Корекция в броя повторения, серии или тежест може да се отрази благоприятно. Наложените временни промени все пак трябва да бъдат съобразени с тренировъчното направление на атлета и да отговарят на целите му, а не да го отдалечават от тях.

 

2.                  Промени в периода на възстановяване

Резултатите и на най-добрите атлети биха спрели ако не се използва достатъчно време за възстановяване между отделните тренировъчни комплекси.

Както вече сме разглеждали от значение е колко продължава нашия период на регенериране. Именно от него зависят бъдещите ни резултати в залата.

Често след силови тренировки с висока тежест е вероятно да имаме нужда от повече време, в което да се възстановим. Дори и това време да е по-дълго от обичайното е добре да го използваме. По този начин не само ще сме отпочинали, но също така ще се предпазим от нежелани травми. Тук е важно да се отбележи и значението на съня в периода на възстановяване.

Когато говорим за възстановяването и начина, по което то ни въздейства в слабите ни периоди трябва също да отбележим и значението на правилния прием на храна и течности. Много хора се спъват именно когато стане въпрос за начина на хранене и хидратиране. Липсата на качествени резултати може да е причинена при отсъствието на тези два фактора.  

              3.                                     Корекции в диетата

Без коректното хранене резултатите в залата биха били минимални и временни. В основата на всяка една добра тренировъчна програма седи добре балансираната диета.

Липсата на резултати във фитнеса за дълъг период от време може да се открие точно тук. Много хора подценяват значението на добре структурирания хранителен режим и го подминават за сметка на дълги часове прекарани в залата. Реалността обаче е коренно различна.

Правилния баланс от макронутриенти спомага процесите на възстановяване на мускулните влакна, спомага за изграждане на нова мускулна маса и подпомага процесите на възстановяване на нивата на енергия в организма. При отсъствието на резултати за дълъг период от време е добре да се направи подробен анализ на това какво приемаме, кога и в какви количества. Корекцията в начина на хранене би помогнала на това отново да започнем да виждаме резултати.

4.                  Водене на статистика

Воденето не отчет за постигнатата прогресия в залата би могло да подейства позитивно при преодоляването на слабите ни периоди. Това включва брой на серии, повторения и работна тежест.

На отчитането на постиженията не е нужно да се гледа като на начин за галене на егото, а по-скоро като средство за измерване на ефективността на нашите тренировъчни похвати. Естествено съществува и фактор на мотивация, който също е значим за трениращия, но той не би трябвало да бъде водещ.

Измерването на нашите показатели дава ясни индикатори кога трябва да променим интензивността на нашата тренировка или кога е нужно да отделим повече внимание на начина ни на хранене и възстановяване.

Взимайки под внимание колко бързо се приспособяваме към рутината е нормално да виждаме забавяне в нашите резултати. Посочените в предходните редове съвети имат за задача да ни помогнат да пречупим тази монотонност и да ни тласнат отново към крайната ни цел.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thebiowarriordiaries
Категория: Спорт
Прочетен: 30013
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930